بسم الله الرحمن الرحيم
سؤال: چرا در قرآن کريم بسياري از احکام به صورت کلي بيان شده است مثلا در قرآن توصيه به نماز شده است، اما هرگز طريقه ي خواندن نماز را بيان نکرده. توصيه به وضو داريم اما از روشت وضوي صحيح چيري بيان نشده است.
جواب: در اين نوشتار به ذکر يکي از دلايل آن اکتفا مي گردد.
مردم براي هدايت علاوه بر قرآن مکتوب، نياز به قرآن ناطق هم دارند. يعني نياز به رهبر و مقتدايي معصوم دارند که او را در همه ي مراحل زندگي علمي، سياسي، اخلاقي، خانوادگي و … خود الگو قرار دهند و در حوادث گوناگون به او اقتدا کنند. به همين دليل در قرآن کريم در مورد کفر ورزيدن مردم آمده است:
«وَ كَيْفَ تَكْفُرُونَ وَ أَنْتُمْ تُتْلى عَلَيْكُمْ آياتُ اللَّهِ وَ فيكُمْ رَسُولُه» [۱]
چگونه کافر مي شويد در حالي که آيات خداوند در ميان شما تلاوت مي شود و رسول خدا هم در ميان شماست.
اين آيه گوياي حقيقت بسيار مهمّي است. وقتي کافر شدن مردم جاي تعجب دارد که هم قرآن (کتاب مکتوب) و هم رسول خدا (قرآن ناطق) در ميان مردم باشد و با حذف يکي از آن ها ديگر جاي تعجب نيست که مردم کافر شوند.
در روايت متواتري که شيعه و سنّي از قول پيامبر اکرم نقل کرده اند آمده است:
«إنِّي تارِکٌ فيکُم الثَّقَلَين کتابَ اللهِ وَ عِترَتي… لَن يَفتَرِقا حَتَّي يَرِدا عَلَيَّ الحَوضَ»،
من دو چيز گران بها را در ميان شما به امانت مي گذارم، کتاب خدا و عترتم را. اين دو از يکديگر جدا نمي گردند تا اين که در کنار حوض کوثر مرا ملاقات کنند.
روي همين اصل مهم است که مي بينيم کساني که از اهل بيت عصمت و طهارت جدا شدند و خود را از چشمه سار علوم و معرفت آن ها بي بهره کردند در جاده هاي ضلالت گمراهي افتاده و راه به جايي نبرده اند.
تذکر: اهل بيت عصمت و طهارت (عليهم السلام) که مفسر حقيقي قرآن و آگاه به ظاهر و باطن قرآن هستند، تمام دستورات فقهي را از خود قرآن بيرون آورده، در اختيار مردم قرار مي دهند.
الحمدُ للهِ الَّذي جَعَلَنا مِن المُتمسِّکين بولايه المعصومين عليهم السلام.
[۱] . سوره ي آل عمران، آيه ي ۱۰۱٫
https://www.hamandishi-dini.ir/?p=1824