بسم الله الرحمن الرحیم
حضرت امیر (علیه السلام) خطبه ی خودرا با این آیه ی شریفه آغاز می کنند:
… يُسَبِّحُ لَهُ فِيها بِالْغُدُوِّ وَ الْآصالِ * رِجالٌ لا تُلْهِيهِمْ تِجارَةٌ وَ لا بَيْعٌ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ …[۱]
… تسبیح می گویند در این خانه ها در هر صبح و شام. مردانی که هیچ تجارت و معامله ای آن ها را از یاد خداوند غافل نمی سازد… .
شرح و توضیح:
تسبیح خداوند به معنای تنزیه او از هر چیزی است که لایق به ساحت قدس او نیست. اما چرا تنها سخن از تسبیح به میان آمد و صحبتی از تحمید مطرح نشد؟ تسبیح و تنزیه خداوند مقدمه ای است برای حصول معرفت به صفات خدای متعال و این معرفت زمینه ی حمد و ثنای الهی را فراهم می سازد. بنابراین آیه ی شریفه در مقام بیان خصالی از مؤمنین است که خاصیت آن ها هدایت مؤمنین به سوی معرفت صفات الهی و در نهایت حمد و ثنای او می باشد.
تسبیح در هر صبح و شام کنایه از استمرار آن ها در این کار است.
هدف از نکره آوردن کلمهی «رجالٌ» بیان جایگاه و مقام عظیمی است که این گروه از مؤمنین در درگاه خدای متعال دارند. یعنی خداوند می خواهد بفهماند که این افراد چنان جایگاهی دارند که گفتنی نیست.
کلمه ی «رجال» در این جا به هیچ در مقام بیان جنسیت خاصی نیست، تا گفته شود شامل خانم ها نمی شود! این تعبیر همانند کلمه ی «جوان مرد» در فارسی است که صرفا به معنای وجود روحیه و خصلتی فداکارانه و ستودنی در انسان است. روی همین حساب همان گونه که این تعبیر در مورد آقایان به صادق است، در رابطه با خانم ها هم استعمال می شود.
کلمه ی تجارت به معنای استمرار در کسب و کار است و کلمه ی بیع به معنای خرید و فروش. بنابراین ذکر بیع بعد از تجارت، از قبیل ذکر خاص بعد از عام است که به دلیل اهمیت ویژه ی خاص، مطرح شده است. هر چند تجارت می تواند انسان را از یاد خدا غافل کند، اما در این میان آن هنگامی که تاجر مشغول بیع است زمینه ی بیشتری برای غفلت او از یاد خداوند فراهم می گردد. روی همین اساس است که بعد از تجارت، خصوص بیع هم مطرح شده است.
تجارت و بیع می تواند نمادی باشد برای کارهای دنیوی. یعنی این رجال بزرگ و اهل ذکر، کسانی هستند که هیچ کدام از امور دنیوی آن ها را از یاد خداوند غافل نمی سازد.
[۱] . سوره ی نور، آیات ۳۶ و ۳۷
https://www.hamandishi-dini.ir/?p=1049
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
سلام خدمت شما روحانی بزرگوار
از تفسیر شما خیلی خوشم اومده
خیلی جامع و کاربردی بود
از شما کمال شکر و قدردانی رو دارم.