
بسم الله الرحمن الرحیم
کیفیت نماز شب
برگرفته از کتاب پیوند جوان با نماز ـ نوشته مدیر سایت
وقت نماز شب، از نیمۀ شب تا اذان صبح است و هر چه به اذان صبح نزدیکتر باشد، فضیلت بیشتری دارد.
نماز شب، یازده رکعت است. هشت رکعت آن، به نیت «نماز شب» و به صورت چهار نماز دو رکعتی (همانند نماز صبح) خوانده می شود. دو رکعت بعدی، به نیت «نماز شَفع» است و یک رکعت آخر هم به نیت «نماز وَتر» می باشد.
توجّه: در هشت رکعت اول، می توانید فقط به خواندن سورۀ «حمد» اکتفا کنید، و در سه رکعت بعدی هم می توانید بعد از خواندن «حمد»، و سورۀ «توحید»، به یک قنوت معمولی اکتفا کنید.
آداب نماز شب
اگر دوست دارید به آداب بیشتری از نماز شب عمل کنید، به نکته های ذیل هم توجه کنید:
۱ـ وقتی از خواب بیدار شدید و وضو گرفتید، ابتدا سجدۀ شکر به جای آورید و از خداوند به خاطر این توفیق بزرگ تشکر کنید.
۲ـ در رکعت اول نماز شب، بعد از «حمد»، سورۀ «توحید» را بخوانید و در رکعت دوم، سورۀ «کافرون». در شش رکعت بعدی هم بعد از «حمد»، سورۀ «توحید» را بخوانید.
۳ـ در رکعت اول نماز «شَفع»، بعد از «حمد»، سورۀ «ناس» و در رکعت دوم، سورۀ «کافرون» را بخوانید.
۴ـ در نماز «وتر»، بعد از «حمد»، سه مرتبه سورۀ «توحید» را بخوانید، و بعد از آن هم سوره های «ناس» و «فلق» را بخوانید. سپس دست به قنوت بلند کنید و در قنوت این گونه بگویید:
«اللَّهُمَ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ وَ الْمُسْلِمِينَ وَ الْمُسْلِمَاتِ الأحْيَاءِ مِنْهُمْ وَ الأمْوَات». اما بهتر است به جای آن، چهل مؤمن را دعا کنید[۱] و (به عنوان مثال) بگویید: «اللهُمَّ إغفِر لِفاطِمَه».
می توانید هفتاد بار بگویید: «أسْتَغْفِرُ اللَّهَ رَبِّي وَ أتُوبُ إِلَيْهِ».
سپس هفت بار بگویید: «هَذَا مَقَامُ الْعَائِذِ بِكَ مِنَ النَّار».
آن گاه اگر تمایل داشتید، سیصد بار هم بگویید: «العَفوُ».
توجه: امام صادق(علیه السلام) در تفسیر آیۀ شریفۀ «وَ بِالأسْحارِ هُمْ يَسْتَغْفِرُونَ» می فرماید: «آن ها کسانی هستند که در قنوت نماز وتر، از خدای خود طلب غفران می کنند». [۲]
حکایت
مرحوم حاج ملاحسین علی صدیقین می گوید: «در مدرسۀ صدر اصفهان، نیمه شبی برای نماز شب از خواب بیدار شدم، و به حیات مدرسه رفتم. ناگهان با صحنۀ فوق العادهای مواجه شدم. در تاریکی شب شنیدم که در و دیوار و درخت های مدرسه، مشغول تسبیح خداوند هستند[۳] و می گویند: «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّنَا وَ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوح». با تعجب به در و دیوار نگاه می کردم، و در حیات مدرسه قدم می زدم. وقتی از کنار حجرۀ آخوند ملامحمد کاشی عبور کردم، متوجه شدم ایشان در حال تهجد و شب زنده داری است و این ذکر را بر زبان جاری می کند. در و دیوار و درختان مدرسه هم، در همنوایی با ایشان ذکر می گفتند.
فردا صبح، خدمت مرحوم آخوند رسیدم و ماجرای دیشب را با وی در میان گذاشتم.
آخوند کاشی فرمود: «ذکر گفتن در و دیوار تعجب ندارد. تعجب در این است که تو چگونه صدای آن ها را شنیدی!»[۴]
آیت الله خوانساری می فرمود: امام خمینی در مدرسۀ دارالشفای قم حجره داشت. ایشان شب ها برای نماز شب، آب حوض فیضیه را که یخ بسته بود میشکست، و وضو میگرفت. وقتی نماز شب میخواند، گویا در و دیوار فیضیه با این سید چهل ساله، هم ذکر و هم صدا می شدند».[۵]
[۱] . منظور از مؤمن، شیعه است. بهتر است در قنوت نماز شب، کسانی را دعا کنید که حقی به گردنتان دارند. افرادی چون پدر و مادر، خواهر و برادر، اجداد و درگذشتگان، بستگان و همسایه ها.
[۲] . قَالَ أبُو عَبْدِ اللَّهِ(علیه السلام): «كَانُوا يَسْتَغْفِرُونَ اللَّهَ فِي الْوَتْرِ سَبْعِينَ مَرَّةً فِي السَّحَرِ».
(بحارالأنوار، ج۸۴، ص۱۲۵)
[۳] . خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: )وَ إِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَ لكِنْ لا تَفْقَهُونَ تَسْبيحَهُم(؛ «و هر موجودى، تسبيح و حمد او مى گويد، ولى شما تسبيح آنها را نمى فهميد».
(اسراء، آیۀ ۴۷)
[۴] . حمید خلیلیان، حدیث خوبان، ص۲۹۳ و ۲۹۴٫
[۵] . حیات عارفانۀ فرزانگان، ص۷۱ ـ به نقل از پا به پای آفتاب، ج۳، ص۲۸۱٫
https://www.hamandishi-dini.ir/?p=6035
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
سلام
قنوت نماز وتر به چه صورت است آیا دست چپ در حالت قنوت و دست راست در پایین بوده و با آن تعداد ذکرها را بشماریم
سلام بر شما
از این پس پاسخ به سوالات در کانال تلگرامی هم اندیشی دینی صورت می گیرد
https://t.me/hamandishi_dini
باسلام .خداوند به شما پاداش بدهد. استفاده میکنیم از مطالب زیبا