بسم الله الرحمن الرحیم
شش راه کار عملی برای تقویت حضور قلب در نماز
راه کار پنجم: توجه به تعقیبات نماز
برگرفته از کتاب پیوند جوان با نماز ـ نوشته مدیر سایت
در روایات اهل بیت (علیهم السلام) از نماز به عنوان معراج مؤمن یاد شده است. نمازگزار، هنگام عبادت، در هاله ای از نور قرار می گیرد و بعد از نماز، سفره ای از نعمت خداوند برای او گسترده می شود. شیطان هم که کاری جز فریب مؤمنین ندارد، در تلاش است تا مانع استفادۀ شما از این سفرۀ معنوی شود. به همین دلیل می بینیم که بعد از خواندن نماز، می کوشد تا به سرعت نمازگزار را از پای سجاده دور کند و او را از این فرصت ملکوتی بی بهره نماید. بنابراین، بعد از نماز، لحظاتی را به خواندن تعقیبات مربوط به آن نماز و تفکر اختصاص دهید. تداوم این کار موجب می شود تا بعد از مدتی، انس خاصی به لحظات بعد از نماز پیدا کنید. همین انس موجب می شود تا به خود نماز هم محبت و علاقۀ ویژه ای پیدا کنید، و بتوانید حضور قلب بیشتری داشته باشید.
فایدۀ دیگر تعقیبات آن است که نشان دهندۀ میزان توجه شما به نماز، و گفتگو با خدای یکتا است. کسی که بعد از نماز واجب، بلافاصله از جا بلند می شود و دنبال کار دنیوی خود می رود، همانند دانش آموزی است که به محض شنیدن صدای زنگ، جلوتر از معلم از کلاس بیرون میدود، تا هر چه زودتر از مدرسه خارج شود!
نمازگزاری که بدون علت و بلافاصله بعد از نماز از جا بلند می شود، رفتارش بیانگر این واقعیت است که نماز را نه با عشق و علاقه، بلکه از روی اجبار و ترس از جهنم به جای آورده است! اما نمازگزاری که بعد از اتمام نماز، باز هم با طمأنینه و آرامش در جای خود می نشیند و مشغول دعا و نیایش با خدای خود می شود، رفتارش بیانگر ادب و احترامی است که در مقابل خداوند دارد. پر واضح است که چنین شخصی، اجر فراوانی نزد خدای یکتا دارد.
https://www.hamandishi-dini.ir/?p=6006