
بسم الله الرحمن الرحیم
کانون خانواده از ارزشمندترین و مقدس ترین کانون ها است و دین مقدس اسلام اهتمام ویژه ای در راستای ایجاد و تحکیم این بنیان دارد. روایت های وارد شده در این دو باب، به خوبی گویای اهمیت و نقش ازدواج و خانواده در امر پیشرفت انسان و تعالی فردی و اجتماعی او می باشد.
اهمیّت ایجاد بنیان خانواده
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) می فرماید: «ازدواج سنّت من است و کسی که از سنّت من روی گردان شود، از من نیست.» همچنین می فرماید: «هر جوانی که در دوره ی جوانی خود ازدواج نماید، شیطان فریاد بر میآورد که وای بر او! دین خود را از من نجات داد». امام صادق (علیه السلام) هم در باب تشویق به ازدواج می فرماید: «دو رکعت نمازی که شخص متأهل بخواند، برتر از شخص مجرّدی است که شب را مشغول عبادت باشد و روز خود را در روزه سپری نماید.»
در رابطه با یاری رساندن خالصانه ی مؤمنین در امر ازدواج روایاتی به این مضمون وارد شده است: «خداوند در روز قیامت به وی نگاه رحمانی می اندازد»، «در روز قیامت که پناهی جز پناه الهی نیست، در پناه عرش الهی قرار میگیرد»، «خداوند از حورالعین بهشتی به تزویجشان در آورد».
ازدواج در اوایل جوانی برکات بسیار زیادی برای جوان و جامعه به همراه خواهد داشت. در این رابطه هم روایت بسیار مهم و زیبایی وجود دارد که گوینده ی آن خدای متعال است. امام رضا (علیه السلام) می فرماید: «جبرئیل بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نازل شد و گفت: ای محمد! همانا پروردگارت به شما سلام میرساند و میگوید: دخترهای باکره همانند میوه ی روی درخت هستند. وقتی که میوه برسد، دوایی جز چیدن ندارد، در غیر این صورت آفتاب و باد آن را خراب خواهند کرد. دخترهای باکره هم هر گاه به سنّ ازدواج رسیدند، چاره ای جز ازدواج ندارند، در غیر این صورت از فتنه ی آن ها (گمراهی و فساد) در امان نباش». در نوع این روایت دقت خاصی داشته باشید! جبرئیل از طرف خداوند بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله) نازل میشود؛ سلام خداوند را به آن حضرت می رساند و … همین مطلب گویای این حقیقت است که خبر بسیار مهمی برای آن حضرت دارد. لذا از محتواي بسيار مهم این روایت نباید به سادگی عبور کرد و از آن غفلت نمود.
در روایت دیگری هم چنین آمده: «بدترین شما، عزب های شما هستند». توجه داشته باشيد كه این روایت بدان معنا نیست که افراد مجرد انسان هایی پست هستند. معنای روایت این است که بدترین و فرومایه ترین افراد جامعه را باید در میان افراد مجرّد جستجو کرد. یکی از دلایل این مطلب هم آن است که ازدواج به انسان احساس شخصیت و تعهّد می دهد و به دلیل همین تعهّد است که اشخاص هر قدر هم در دوران مجردي بد باشند، سعي مي كنند در دوران متأهلي از بدي خود بكاهند و لااقل برخي از رفتارهاي ناشايست دوران مجردي را كنار بگذارند.
اهمیّت تحکیم بنیان خانواده
روايت هايي كه در باب حقوق زن و شوهر بر يكديگر وارده شده به خوبي گوياي اين حقيقت است كه تحكيم بنيان خانواده از اهميت بسيار زيادي برخوردار است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) می فرماید: «جبرئیل همواره مرا دربارهی زن سفارش میکرد، تا جایی که گمان کردم که طلاق او جایز نیست، مگر در صورتی که فساد و فحشای او ثابت شود». در روایت های دیگری در رابطه با حق زن چنین آمده: «روی خود را برای خانمت در هم نکش»، «زن نعمت خدا بر تو و مایه ی آرامش انس تو است، پس او را گرامی بدار و با او با رفق و مدارا رفتار کن».
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) میفرماید: «بزرگترین حق را بر گردن زن، شوهر او به عهده دارد». لازم به ذکر است که این روایت هرگز به معنای برتری مرد بر زن نیست، برتری انسان ها نسبت به یکدیگر تنها به برتری آن ها در دینداری و تقوای الهی است. این حق، همانند حق والدین بر گردن انسان، حقّی دنیایی و اعتباری است و روی همین حساب است که در آخرت خبری از آن نیست. این حق برای استحکام بنیان خانواده و ایجاد زمینهای برای امتحان و در نهایت کمال و شکوفایی زن است. روی همین حساب است که در روایت آمده: «زن در روز قیامت، شفیعی کارسازتر و نجات دهنده تر از رضایت شوهرش ندارد». در روایت دیگری آمده: «وای بر زنی که شوهرش را غضب ناک کند و خوشا به حال زنی که همسرش از او راضی باشد».
https://www.hamandishi-dini.ir/?p=1658