
بسم الله الرحمن الرحیم
سلسله درس هایی از ازدواج
تناسب دینی، اعتقادی و اخلاقی
ین مصداق از تناسب مهمترین مصداق آن به شمار می آید تا جایی که بی اعتنایی به آن موجب بروز مشکلات فراوانی در زندگی دنیوی و اخروی انسان خواهد شد. اگر این تناسب رعایت نشود، یا در مقابل رفتار غیر دینی و غیر اخلاقی همسر منفعل شده و همانند او می شوید و یا این که عمری را در کشمکش با او سپری خواهید کرد.
امیرالمؤمنین (علیه السلام) می فرمایند: ملاک شما در ازدواج زیبایی و ثروت نباشد، چرا که زیبایی و ثروت ممکن است از بین برود؛ بلکه ملاکتان دین و ایمان شخص باشد.[۱]
تذکر: لازم به ذکر است که منظور حضرت این نیست که شما به چهره ی همسر توجه نداشته باشید، بلکه منظور آن است که ملاک اولیه برای انتخاب همسر باید تنها دین و ایمانش باشد، هر چند که زیبایی ظاهری و دل نشینی چهره هم به عنوان ملاک ثانویه باید مورد توجه قرار گیرد. شاهد این مطلب هم روایت های دیگری است که در مورد توجه به زیبایی ظاهری همسر بیان شده است.
ذکر چند نکته:
- همه ی ما علاوه بر آن که مسئول حفظ ایمان خود هستیم مسئول حفظ ایمان خانواده ی خود هم می باشیم. خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَ أَهْلِيكُمْ ناراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجارَةُ». (ای کسانی که ایمان آورده اید! خود و خانواده ی خود را از آتش جهنم نجات دهید.) حال که چنین وظیفه ی سنگینی به عهده ی ماست، آیا صحیح است بنای زندگی خود را در بستر بی دینی گذاشت تا خدای ناکرده خود و فرزندانمان در معرض لغزش قرار گیریم؟!
- اختلاف نظر والدین در تربیت کودک از دیگر بازخوردهای انتخاب همسر غیر متناسب است. یکی می خواهد به فرزندش رقص و آواز یاد دهد و دیگری می گوید باید کلاس قرآن برود. یکی می گوید دخترم چادر بپوشد و دیگری می گوید باید آرایش کرده به خیابان بیاید. نتیجه ی این اختلاف چیزی جز تباه شدن فرزند شما نیست. چنین کودکی که همواره خود را در کشمکش رفتار شما می بیند، دچار بحران روانی شده و به تدریج راه سومی برای خود انتخاب میکند.
- تأثیر مال حرام در زندگی ما و فرزندانمان بسیار زیاد است. کسی که بدون توجه به دین و ایمان شوهرش و بدون توجّه تقید ی که به حلال و حرام دارد با او ازدواج میکند در واقع بزرگترین صدمه را به دین خود و بزرگترین خیانت را در حق نسلش مرتکب شده است.
امام صادق (علیه السلام) می فرمایند: کسی که مال حرام وارد زندگیش شود، خداوند متعال حج و عمره و صله ی رحم او را قبول نخواهد کرد. حتی مال حرام در ازدواج و زناشویی او هم اثر منفی دارد.[۲]
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند: کسی که لقمه ی حلالی بخورد، فرشته ای بالای سر او می ایستد و برای گناهان او طلب بخشش می کند . . . بعد فرمودند: وقتی کسی لقمه ی حرامی بخورد، همه ی فرشتگان آسمان و زمین او را لعن می کنند.[۳]
- در ازدواج آبروی خانواده و شأن خانوادگی خود را هم در نظر بگیرید. برخی از جوان ها که تدین خوبی دارند، بدون اعتنا به شأن خانواده ی خود همسری را انتخاب می کنند که خانواده ی آن ها از اینکه او را عروس یا داماد خود بنامند شرم دارند. و با این انتخاب حرمت خانواده ی خود را در نگاه دیگران زیر سؤال می برند. چنین کاری ممکن است باعث شود تا رشته ی ارتباطی جوان با خانواده اش قطع شده و خدای ناکرده عاق والدین شود.
- درست است که هدایت دیگران و کمک به آن ها ارزش فوق العاده ای دارد، اما هرگز ازدواج را بستر این نوع هدایت ها قرار ندهید. چنین کاری در واقع حماقتی بزرگ محسوب می شود. در ازدواج به دنبال کسی باشید که همانند شما زندگی کرده نه کسی که می خواهد همانند شما شود. تفاوت زیادی میان این دو گروه است. کسی که یک عمر یا لااقل سالهای متمادی همانند شما زندگی کرده چنین اخلاق و رفتاری در او ملکه شده؛ اما کسی که می خواهد همانند شما شود اینگونه نیست. اخلاق خوب، حجاب خوب، نماز و عبادت خداوند قبل از این که یک رفتار باشند یک فرهنگ و اندیشه هستند. و پر واضح است که متخلق شدن به چنین فرهنگی تحول باطنی می طلبد و با صرف قول و قرار نمی توان به چنین فرهنگی دست یافت. کم نیستند جوان های عزیزی که بعد از ازدواج به دنبال نماز خوان کردن همسرشان، محجّبه کردن او یا دور کردنش از فساد و فحشا هستند. در بخشی از این موارد می گویند در مجلس خواستگاری متوجه این عیب بودم ولی به من قول داد که بعد از ازدواج کار اشتباهش را کنار می گذارد. حالا مدتی است که ازدواج کردم اما می بینم که هنوز مشکل حل نشده!
http://www.hamandishi-dini.ir/?p=1318